Zelf Je Afvoer Ontstoppen

Tips om zelf je afvoer te ontstoppen

Een verstopte afvoer: het is helaas iets dat regelmatig voorkomt. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Verstopte afvoeren kunnen diverse oorzaken hebben, het belangrijkste is dat het slim is om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Wat kun je zelf doen voordat je een expert inschakelt? Zelf de riolering ontstoppen biedt de mogelijkheid om het probleem definitief of tijdelijk op te lossen. Hier lees je 4 tips om zelf de afvoer te ontstoppen.

1: Maak de sifon schoon

Onder iedere gootsteen of wasbak is een sifon geplaatst, een leiding in een herkenbare S-vorm. Hier kan vuil zich goed in ophopen, en daarom is het slim om deze eens in de zoveel tijd schoon te maken. Maak de sifon los, maak de onderdelen in warm water schoon en plaats ze daarna weer terug.

2: Gebruik een ontstopper

Het is een van de makkelijkste manieren om een afvoer te ontstoppen: met het gebruik van een ontstopper, ook wel een plopper genoemd. Deze is gemaakt van rubber en kun je met veel gemak op de afvoer plaatsen. Zo ontstaat er zuigkracht en kun je de ontstopper op en neer trekken. Zo komt vuil in de afvoer los en kun je het probleem mogelijk zelf oplossen.

3: Verwijder vuil met afwasmiddel

De riolering ontstoppen kan ook met behulp van afwasmiddel. Dit is een krachtig middel om vetresten in de afvoer te verwijderen. Vetresten kunnen voor verstopping zorgen. Door een emmer te vullen met heet water en wat afwasmiddel toe te voegen kun je dit in de afvoer laten lopen en een paar uur laten staan.

4: Kies een alternatieve manier van ontstoppen

Je kunt ook een alternatieve en meer milieuvriendelijke manier van ontstoppen kiezen. Door gebruik te maken van azijn en soda verwijder je vetresten, maar ook kalkaanslag. Af en toe soda door de afvoer gieten met heet water kan al heel wat wonderen doen. Kijk ook of het bij jou nog mogelijk is, of dat het inmiddels te laat is en je het riolering ontstoppen aan een expert moet overdragen.

Er zijn meerdere manieren waarop je het ontstoppen van je riolering kunt voorkomen. Zorg ervoor dat je regelmatig soda gebruikt of dat je eens in de zoveel tijd de sifon schoonmaakt. Ook het plaatsen van een speciaal zeefje in het afvoerputje kan verstopping voorkomen. Wil je niet zelf de riolering ontstoppen? Schakel de hulp in van Riolering Van Ende en je probleem is zo verholpen!

Logo Rioleringen Antwerpen