Beerput/Septische put
Is een beerput/septische put verplicht? Dat lees je hier!
Er zijn veel manieren waarop een rioleringssysteem goed kan werken. Een van de mogelijkheden die je hebt is het plaatsen van een septische put. Wat is dit precies, hoe werkt het en is het verplicht om deze te hebben? Hier lees je alle belangrijke informatie over een septische put, ook wel beerput genoemd. Kun je zelf een beerput plaatsen en waar moet je op letten bij de plaasting? Hier lees je alles wat je moet weten en krijg je meer duidelijkheid over jouw mogelijkheden.
Dit moet je weten over de beerput
Een beerput of septische put is een belangrijk onderdeel van een rioleringsnetwerk in een woning. Het werkt vrij eenvoudig: het verzamelt slib waarmee verontreinigende delen uit het water worden gehaald. Het afvalwater wordt verdunt en heeft een kleine zuiverende functie. Het houdt dik materiaal in de put en laat het afvalwater door naar het riool lopen.
Een septische put of beerput is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Je hebt diverse afmetingen, vormen, materialen, maten en kleuren. Bij het plaatsen van de beerput is het dan ook belangrijk om rekening te houden met deze zaken. Onder andere de volgende zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden.
- Materiaal: een beerput is verkrijgbaar in beton en kunststof. Een betonnen exemplaar is goedkoop en sterk, maar de kosten voor plaatsing zijn wel weer hoger. Een kunststof beerput plaatsen doe je makkelijker zelf, maar er zijn weer verschillen onderling in prijs en kwaliteit.
- Inhoud: de inhoud van de put wordt gebaseerd op het aantal personen in een huishouden. Hoe meer mensen, hoe groter de inhoud moet zijn van de put. Een gezin tot 5 personen heb je een punt met een inhoud van tenminste 1500 liter nodig. Ga je naast zwart water ook grijs water afvoeren via de septische put, dan heb je voor een huishouden van 5 personen een put met inhoud van 3000 liter nodig.
Is een beerput plaatsen verplicht?
Of een beerput plaatsen verplicht is, is afhankelijk van een aantal zaken. Zo verschilt het per gemeente en zijn er per gemeente ook andere regels aan verbonden. Het is daarom altijd belangrijk om eerst navraag te doen. Over het algemeen moet je huishoudelijk afvalwater rechtstreeks naar de riolering loodsen, maar dit verschilt per gemeente. Daarnaast is de mate van afvoer afhankelijk van de technische redenen. Wil je zekerheid? Doe dan navraag bij de gemeente of de rioolbeheerder die hier actief is.
Aandachtspunten beerput plaatsen
Wil jij een beerput plaatsen? Dan is het in de eerste plaats belangrijk om te weten of dit verplicht is en welke regels hier aan verbonden zijn. Vervolgens moet je met de volgende 3 punten in ieder geval rekening houden:
- Bereikbaarheid: de put moet op een plek geplaatst worden waar deze goed bereikbaar is. Als er sprake is van een verstopping kun je er goed bij.
- Ontruiming: het is belangrijk om te weten dat een septische put ook af en toe geruimd moet worden. Kies daarom een plek waar jij maar ook een gespecialiseerd bedrijf hier goed bij kan komen in het geval van een ontruiming.
- Verluchting: een septische put moet altijd voorzien zijn van CE markering. Je kunt overwegen om de toiletafvoer door het dakoppervlak te brengen. op deze manier heb je een primaire verluchting.
Schakel hulp in voor jouw beerput te laten plaatsen
Een beerput plaatsen is geen makkelijke klus. Het is daarom slim om te overwegen dit over te laten aan een professional Rioleringen Van Ende. De klus is niet alleen een stuk sneller geklaard, maar je bent daarnaast ook zeker van een goede uitvoering. Ook wanneer je een septische put/beerput wilt verwijderen doe je er goed aan om een expert in te huren. Je bent op deze manier zeker van een goed resultaat. Daarnaast kun je te maken krijgen met gevaarlijke en/of giftige stoffen: daarom is een goede voorbereiding belangrijk en is het slim om hiervoor een expert in te schakelen.